Fonde og virksomheder i Thy sikrer VM i Stand Up Paddle surfing

Casper Steinfath downwind i Cold Hawaii. 

Casper Steinfath downwind i Cold Hawaii. 

Godt halvanden måneden inden åbningen af VM i Stand Up Padling i Vorupør og København kan arrangørerne nu melde ud, at økonomien bag COPENCOLD HAWAII gør det muligt at gennemføre mesterskaberne.

Det er fonde og virksomheder i Thy og resten af Nordvestjylland samt en underskudsgaranti fra Thisted Kommune, som sikrer afviklingen af den største surf-begivenhed i Danmark nogensinde.

- Jeg er glad for, at vi har økonomien på plads til at afvikle begivenheden. Nu sætter vi den sidste slutspurt ind, som skal sikre, at vi ikke får behov for den underskudsgaranti, som Thisted Kommune har givet, siger Robert Sand, som er sponsoransvarlig for COPENCOLD HAWAII.

Han hæfter sig ved, at det er lokale virksomheder i Thy og nord- og vestjyske fonde, der har fået økonomien til at tippe til den rigtige side.

- Det viser, at vi står sammen, når det gælder, siger Robert Sand, der selv er født og opvokset i Thy.

Sparekassen Thy og Spar Nord Fonden er to af de bidragsydere, som har banet vejen for det glade budskab.

Direktøren for Sparekassen Thy, Ole Beith, er glad for, at Sparekassen Thy bliver en af hovedsponsorerne af arrangementet, der afvikles af Friends of Cold Hawaii i samarbejde med Dansk Surf & Rafting Forbund, Wonderful Copenhagen, Sport Event Denmark og Copenhagen Watersports.

- Vi og mange andre Thy-virksomheder nyder godt af den branding af Thy, som surfingen og Cold Hawaii bringer med sig. Det er vigtigt for Sparekassen Thy, at den positive udvikling i Thy fortsætter. Derfor vil vi gerne være med i fællesskabet ved at blive en af hovedsponsorerne, siger Sparekassen Thys direktør, Ole Beith.

Sparekassen Thy oplever en tilgang af kunder fra hele landet.

- Kunderne har i mange år med god grund forbundet Thy med noget sundt og solidt – med Cold Hawaii er det tilmed blevet cool at være fra Thy. Det kan vi godt mærke i Sparekassen Thy, hvor vi gennem flere år har haft en flot tilgang af kunder fra hele landet, siger Ole Beith.

Spar Nord Fonden er som nævnt en anden lokal stor bidragyder.

- Vi ved, at der bag Cold Hawaii er passionerede mennesker, som arbejder intens for også at hente internationale mesterskaber til landsdelen. Nu formår ildsjælene bag Friends of Cold Hawaii at få verdensmesterskabet i Stand Up Padling til i Vorupør og lade det smitte af på København i samarbejde med organisationer i hovedstaden. Det vil vi gerne belønne, siger Elisabeth Viksnins, der er kommunikationschef i Spar Nord Fonden. Fonden donerer hvert år mindst 40 millioner kroner til blandt andet idræt og kultur.

- Kan vores bidrag, ud over at være med til at sikre afvikling af denne store event, også glæde mennesker og fællesskabet i Thy og op til 65.000 tilskuere i København og Vorupør, er vi ganske glade for vores ja til ansøgningen, tilføjer hun.

Udfordringen med at få økonomien til at hænge sammen så vanskelig ud for bare få uger siden, da Thisted Kommune bevilgede en underskudsgaranti på 250.000 kroner. Dengang sagde Robert Sand, at en aflysning ville blive konsekvensen, hvis ikke der kom penge nok i kassen.

- Det var realiteten på daværende tidspunkt. Men vi ved fra de år, hvor vi har afviklet events i Thy, at tingene ændrer sig hele tiden. I alle de syv år Friends of Cold Hawaii har arrangeret World Cup i bølgewindsurfing, har økonomien været en udfordring. I år er ingen undtagelse, siger Robert Sand og påpeger, at man har samme udfordringer i langt større surflande som Frankrig og Spanien.

Thisted Kommune yder økonomisk støtte på 500.000 kroner, Region Nordjylland giver 800.000 kroner, Københavns Kommune kommer med 1.000.000 kroner og Sport Event Denmark kommer med 500.000 kroner. Derudover har Thisted Kommune ydet en underskudsgaranti på 250.000 kroner. 

Færchfonden støtter VM i Stand Up Padling med 350.000 kroner

Færchfonden med hovedsæde i Holstebro støtter VM i Stand Up Padling i København og Vorupør med 350.000 kroner. Med donationen fra Færchfonden er Copencold Hawaii kommet et stort skridt nærmere på at få økonomien bag eventen til at hænge sammen.

Den tredobbelte og forsvarende verdensmester, Casper Steinfath fra Thy, træner i Vorupør, som i surfer-kredse betragtes som et af de vigtigste spots i Cold Hawaii.  

Den tredobbelte og forsvarende verdensmester, Casper Steinfath fra Thy, træner i Vorupør, som i surfer-kredse betragtes som et af de vigtigste spots i Cold Hawaii.  

- Vi er rigtig glade for donationen fra Færchfonden. I vores hjørne af Danmark er vi vant til at skulle stå sammen, når vi vil have noget stort op at stå. Donationen fra Færchfonden viser, at vi står sammen i Thy og Vestjylland, siger sponsoransvarlig Robert Sand.

Folkene bag Copencold Hawaii taler i øjeblikket med en håndfuld lokale virksomheder i Thy med det formål at få den resterende del af økonomien på plads. For sponsoransvarlig Robert Sand er det næsten business as usual.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at opgaven stadig er stor, men det er ikke kommet som en overraskelse. I de syv år Friends of Cold Hawaii har afviklet World Cup i bølgewindsurfing, har økonomien været en udfordring. Sådan er det, når man som os gerne vil lave noget stort og usædvanligt, som sætter området på verdenskortet. I Thy er der en tradition for, at vi trækker på samme hammel, når der er behov for det. Vi tror fuldt og fast på, at det også sker denne gang, siger Robert Sand.

Han er overbevist om, at de sidste sponsoraftaler bliver underskrevet i løbet af de kommende uger.

Direktør for Færchfonden, Martin Vang Hansen, hæfter sig ved, at brandet Cold Hawaii har medvirket til, at Nordvestjylland er et område i udvikling.

- Alene det er positivt set ud fra vores perspektiv, fordi vi også ønsker at medvirke til at gøre en forskel i og omkring Nordvestjylland. Når vi i fonden ser, at folkene i Klitmøller inddrager nye lokale områder som Vorupør og tager initiativ til at indlede et samarbejde med København omkring afviklingen af VM i SUP, ja så passer det ganske enkelt perfekt ind i Færchfondens DNA, siger Martin Vang Hansen.

Thisted Kommune støtter Copencold Hawaii med 200.000 kr. til egnsudvikling og 300.000 kr. til afviklingen af eventen, mens Region Nordjylland bidrager med 800.000 kroner. Københavns Kommune støtter med 1.000.000 kroner, Sport Event Danmark med 500.000 kroner og Wonderful Copenhagen med 100.000 kroner. Senest har Copencold Hawaii ansøgt Thisted Kommune om en underskuds-garanti på 250.000 kroner.

VM i Stand Up Padling begynder i Københavns Havn fredag 1. september. Mandag 3. september rykker hele feltet til Vorupør i Cold Hawaii.

Casper Steinfath viste sin hjemmebane frem for surfbosserne

Vorupør og Thy er ukendt land for de fleste af verdens bedste SUP-surfere, når de til september skal kæmpe om verdensmesterskaberne i Stand Up Padling. De er slet ikke klar over, at der i Cold Hawaii findes gode bølger at surfe i. Og de er slet ikke vant til at surfe i andet end shorts og t-shits.

Klitmøllersurferen og den tredobbelte verdensmester i Stand Up Padling viser Vorupør frem for direktøren for det internationale surfforbund (ISA) Robert Fasula og eventchefen Harrison Robbs

Klitmøllersurferen og den tredobbelte verdensmester i Stand Up Padling viser Vorupør frem for direktøren for det internationale surfforbund (ISA) Robert Fasula og eventchefen Harrison Robbs

Så det bliver en ny verden, der åbner sig for surferne, fortæller den lokale tredobbelte verdensmester i Stand Up Padling, Casper Steinfath, der i weekenden stolt viste sin hjemmebane i Vorupør frem for ledelsen i det internationale surfforbund, ISA.

- Det bliver en ny verden, der åbner sig for verdens bedste sup-surfere. De er vant til at stå på deres board i badeshort og t-shirts. I Cold Hawaii skal de stå i våddragt, og det er der mange, der ikke har prøvet før, siger Casper Steinfath.

Er det en fordel for dig?

- Ja, det er en fordel for mig. Men jeg er sgu også nervøs. Jeg har selv de allerstørste forventninger til, at jeg bliver verdensmester for fjerde gang. Men jeg ved også, at hele Thy håber og hepper på, at jeg vinder igen. Det gør mig nervøs, siger Casper Steinfath.

Verdensmesterskaberne begynder i Københavns Havn fredag 1. september med blandt andet langdistanceræs med udsigt til Amalienborg og Operaen. Søndag flytter hele feltet til Thy, hvor resten af VM afvikles i vandet ved Vorupør.

- Det bliver det mest kontrastfyldte VM nogensinde. Vi starter i et fantastisk sceneri i København med Operaen og Amalienborg som baggrund, hvorefter vi rykker til rå og voldsomme Vorupør, siger Casper Steinfath, der udover at være tredobbelt verdensmester også er næstformand i det internationale surfforbund, ISA.

Direktøren for ISA, Robert Fasulo var tilfreds med forholdene i København og Vorupør. Han bed især mærke i, at de frivilliges engagement.

- VM i Thy og København bliver markant anderledes end sidste års VM på Fiji-øerne. Jeg tror, at surferne kommer til at føle sig hjemme i Danmark. Vi har i hvert fald kun mødt en stærk vilje fra de frivillige til at skabe det bedste VM i Sup nogensinde, siger Robert Fasulo.

- Det bliver et fantastisk VM. I hjertet af metropolen København og helt ude på landet. Sup-surferne kommer til at opleve en helt ny del af verden. Mange Sup-surfere aner ikke, at man har så gode forhold for surf, som i Cold Hawaii, siger han.

For Casper Steinfath var det overraskende følelsesladet at vise sin hjemegn frem.

- Jeg er overrasket over, hvor stolt jeg var for at vise min hjemegn, min hjemmebane frem. Jeg bliver stolt, når jeg mærker, at ISA-folkene kan være den glæde, der er i Vorupør, for at lave verdens bedste VM. Jeg tror, at surferne kommer til at holde af Thy, siger Casper Steinfath.

Vorupør bliver værtsby for VM i SUP

Når den nykårede verdensmester i StrandUp Paddleboarding (SUP) – vikingen Casper Steinfath fra Klitmøller – skal forsvare sin position på hjemmebane, bliver det i Vorupør. Byen er netop blevet valgt som værtsby for næste års VM i SUP, COPENCOLD HAWAII.

SUP-surfing i Cold Hawaii

SUP-surfing i Cold Hawaii

Det hyggelige fiskerleje ligger 25 km sydvest for Thisted og i hjertet af den kyststrækning i Thy, som kaldes Cold Hawaii. Dermed skal Vorupør sammen med København lægge by, sand, vand og bølger til den største satsning i dansk surfings historie.  

Verdensmesteren selv er begejstret: 

- Jeg glæder mig som et lille barn til at forsvare min VM-titel på hjemmebane. Jeg har surfet masser af gange i Vorupør, som er et helt særligt spot på Cold Hawaii-kysten. Det bliver nervepirrende - men også super sjovt, når forhåbentlig rigtig mange danskere – først og fremmest thyboer – skal være med til at bære mig og resten af det danske hold frem. Det bliver stort, og jeg har allerede sommerfugle i maven bare ved tanken, siger Casper Steinfath. 

I Vorupør har man også svært ved at få armene ned. 

- Vi er utrolig stolte af, at valget er faldet ud til vores fordel. COPENCOLD HAWAII er dén største vandsportsbegivenhed til dato i vores område. Det bliver en kæmpe opgave, men også en fantastisk oplevelse og erfaring for os. Vi glæder os til at være en del af det hold, der bringer VM i SUP til Europa for første gang nogensinde, siger en begejstret Søren Jensen fra Vorupør Erhvervsforening. 

Valget er faldet på Vorupør, fordi chancerne for at få de rigtige forhold på vandet er gode. Samtidig er infrastrukturen god med flere parkeringspladser og større overnatningskapacitet.
Friends of Cold Hawaii, som står bag begivenheden, er meget tilfredse med valget af Vorupør. 

- Vi og vore partnere har over en længere periode være i dialog med det internationale surfforbund, ISA, om det bedst egnede venue i Thy. Vi er ikke i tvivl om, at det er Vorupør, hvor vorupøringne vist stor vilje og imødekommenhed overfor den opgave, det er at gennemføre et VM. Vi glæder os rigtig meget til samarbejdet, siger en glad Finn Jorsal, formand i Friends of Cold Hawaii. 

FAKTA
#) VM i SUP afholdes fra d. 1/9 - 10/9. 300 atleter fra ca. 50 lande deltager. 23-årige Casper Steinfath fra Klitmøller er verdensmester i SUP i 2013 og 2014 og 2016.

#) Stand Up Paddling foregår ved, at man står op på et stort surfboard og padler sig frem ved hjælp af en pagaj. Sporten favner bredt og kan dyrkes på alle niveauer både i bølger og på fladt vand såsom søer, åer og fjorde. De primære discipliner der konkurreres i er "SUP Racing" og "SUP Surfing". 

#) Stand Up Paddling er den hurtigst voksende vandsport i verden, og har i de sidste par år vundet markant frem også Danmark, hvor der er meget nem adgang til at komme på vandet, uanset hvor i landet man bor. 

#) I august lykkedes det Friends of Cold Hawaii i samarbejde med Dansk Surf & Rafting Forbund, Wonderful Copenhagen, Sport Event Denmark og Copenhagen Watersports at vinde VM i StandUp Paddle Boarding foran Israel. Begivenheden sanktioneres af International Surfing Association og har aldrig tidligere været afholdt i Europa. 

#) VM i SUP kårer verdensmesteren i langdistance ræs (long distance race), teknisk ræs (technical race), bølger (wave) og stafet (relay). I Danmark afvikles long distance race (20 km) i inderhavnen i København, mens technical race, wave og relay afvikles i Cold Hawaii. Derfor har arrangørerne valgt at kalde begivenheden for COPENCOLD HAWAII.   

Cold Hawaii vinder VM i StandUp Paddle surfing i 2017 sammen med København

Drømmen for Casper Steinfath er gået i opfyldelse. I efteråret 2017 kan den 22-årige Klitmøller-surfer blive verdensmester i StandUp Paddle surfing på hjemmebanen i Cold Hawaii.

- Tænk at jeg kan forsvare mine to VM-titler og vinde guld foran mine venner og min familie i Cold Hawaii og København. Dét bliver stort. Jeg er vokset op i bølgerne. Jeg kender dem rigtig godt. Det er en stor fordel for mig, at VM kommer til Thy, siger Casper Steinfath.

Ved næste års VM i StandUp Paddle surfing skal surferne både padle på fladt vand og i de fascinerende Vesterhavsbølger. Disciplinerne på fladt vand afvikles i Københavns Havn, mens bølgekonkurrencerne afvikles i Cold Hawaii.  

Derfor har mesterskaberne fået navnet COPENCOLD HAWAII. Cold Hawaii har Nordeuropas bedste bølger til at surfe i, og kanalerne i Københavns Havn inviterer til de mest spektakulære og bynære forhold at padle på. Det giver nogle af verdens bedste forhold for et VM i den hurtigst voksende vandsport lige nu.

Det er Friends of Cold Hawaii og Dansk Surf & Rafting Forbund, der sammen med Copenhagen Watersports, Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark, har fået tildelt mesterskaberne fra International Surfing Association (ISA). Det er første gang, at ISA placerer et VM i Europa.

Finn Jorsal skriver under i Rios OL-heksekedel

I dag skrev præsidenten for Friends of Cold Hawaii, Finn Jorsal, VM-aftalen under i Den Danske Pavillon på den berømte Ipanema-strand i Rio midt under OL, fordi det internationale surf-forbund, ISA, i forvejen er i den brasilianske storby i forbindelse med, at surfing er på OL-programmet i 2020.

- At vi vinder VM samtidig med, at surfing bliver en OL-disciplin får en kolossal betydning for udviklingen af Cold Hawaii. Allerede nu er der mange, der har spurgt mig, hvad Cold Hawaii er for noget, siger Finn Jorsal.

Smag på navnet: Copencold Hawaii

VM bliver afviklet i både Københavns Havn og på et af de 31 surf spots i Cold Hawaii fra Vigsø i nord til Agger Tange i syd. Derfor har mesterskaberne fået navnet COPENCOLD HAWAII. Cold Hawaii har Nordeuropas bedste bølger til at surfe i, og kanalerne i Københavns Havn giver de bedste forhold til at padle på. Det giver nogle af verdens bedste forhold for et VM i den hurtigst voksende vandsport lige nu.

- Vi har en helt unik kystlinje her i Cold Hawaii, som mange har lagt meget i at udvikle over de seneste 10 år. Der er ingen tvivl om, at vi vil lægge alle kræfter i at gøre COPENCOLD HAWAII til et foreløbigt højdepunkt, siger Finn Jorsal, præsident for Friends of Cold Hawaii.
 
Rent sportsligt består mesterskabet af Long Distance Racing, som i lighed med åbningsceremonien afvikles i København. Derefter transporteres alle atleter til Thy, hvor SUP Surf, Technical Racing plus Relay Race og medaljeoverrækkelserne afvikles. Der vil være 280 - 300 deltagende atleter fra over 50 nationer inklusive hold fra 25 nationer. Eventen varer i tolv dage i alt, inklusiv ankomst og træning.
 
Med et VM i dette format bliver Danmark introduceret som Nordeuropas SUP-destination nummer ét, lyder det ambitiøse mål for arrangørerne.
 
- COPENCOLD HAWAII vil være en nyskabelse inden for internationale SUP-races. Vi vil benytte lejligheden til at sætte gang i en række lokale og nationale aktivitet før, under og efter begivenheden, der vil være med til at booste dansk stand up paddle, samle miljøet og få endnu flere danskere på vandet, siger Jakob Færch, formand for Dansk Surf & Rafting Forbund.
 
Spændende samarbejde mellem land og by

COPENCOLD HAWAII er samtidig et eksempel på, hvad Danmark kan byde på, når to byer går sammen. For Sport Event Danmark, der har hjulpet med at hente mesterskaberne til Danmark, har samarbejdet mellem storby og landdistrikt været et vigtigt parameter, da Sport Event Denmark bevilgede 500.000 kroner.
 
- Copencold Hawaii – ja smag på ordet! Det skal vi nemlig til at bruge, fordi vi netop har fået tildelt VM i Stand Up Padling i 2017. Med Copencold Hawaii skal vi afvikle VM-konkurrencer både i København og Klitmøller – også kendt som Cold Hawaii. Det bliver et spændende samarbejde mellem land og by, siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

Find billeder fra underskrivningen i Rio – her.
Find billeder fra Cold Hawaii og København - her
Find video fra Cold Hawaii, København og underskrivningen - her.   

For yderligere information kontakt: 

Event manager Robert Sand
2078 2372 // robert@coldhawaii.eu
 
Formand for Dansk Surf & Rafting Forbund Jakob Færch
2869 4774 // jakfaerch@gmail.com

Pressechef Ole Wejse Svarrer
+45 2071 6465

COPENCOLD HAWAII byder på VM i Stand Up Padling i 2017

I et unikt samarbejde mellem by og land byder surfere i Cold Hawaii i Thy og København på VM i Stand Up Padling i 2017. 

Det er Friends of Cold Hawaii, der i samarbejde med Dansk Surf & Rafting Forbund og Copenhagen Watersports, der står bag buddet – støttet af de to kommuner, Wonderful Copenhagen og Sport Event Danmark.

Arrangørerne vil afvikle første halvdel af mesterskaberne i Københavns Havn, transportere hele feltet til Cold Hawaii i Thy og afvikle anden halvdel på et af de 31 surf spots i Cold Hawaii. Her ligger Nordeuropas bedste bølger til at surfe i, og kanalerne i Københavns Havn giver de bedste forhold til at padle på. Når man slår det sammen til COPENCOLD HAWAII, får man forhold i verdensklasse.

COPENCOLD HAWAII er i dialog med International Surfing Association (ISA). Eventen har endnu ikke været afholdt i Europa, hvorfor det er af stor interesse for ISA at modtage bud fra Europa. 

- Vi har en helt unik kystlinje her i Cold Hawaii, som mange har lagt meget i at udvikle over de seneste 10 år. Der er ingen tvivl om, at vi vil lægge alle kræfter i at gøre COPENCOLD HAWAII til et foreløbigt højdepunkt, siger Finn Jorsal, præsident for Friends of Cold Hawaii. 

For Wonderful Copenhagen er mesterskabet et naturligt stop på den rejse, som hovedstadens havn er midt i fra industrihavn til rekreativt område.

- Københavns Havn har over en årrække udviklet sig til et rekreativt centrum i byen og en arena for urbane vandsportsbegivenheder. Med COPENCOLD HAWAII vil vi tilføre en helt ny og super spændende dimension, siger Lars Vallentin, chef for sportevents hos Wonderful Copenhagen.  

COPENCOLD HAWAII er samtidig et eksempel på, hvad Danmark kan byde på, når to byer går sammen. For Sport Event Danmark har samarbejdet mellem storby og landdistrikt været et vigtigt parameter for at gå ind i projektet.

- Med COPENCOLD HAWAII samler vi center og periferi i en event med konkurrencer i København og Cold Hawaii, det kunne blive rigtigt spændende, siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

Rent sportsligt er der gode chancer for en dansk topplacering, hvis det lykkes at hente mesterskaberne i landet. 22-årige Casper Steinfath er vokset op midt i bølgerne i Klitmøller. Med to VM-titler i bagagen vil han være en medaljefavoritterne.

Find billeder – her